Цепелин

По случай 100-годишнината от знаменития полет на произведения през далечната 1917г. цепелин L59, който е бил базиран в специално изграден хангар в Ямбол и е летял до Хартум в Судан и обратно, нашата фирма направи уникален макет на летателния апарат в мащаб 1:24. Изработката на експоната бе възложена от Музея на бойната слава в Ямбол за отбелязване на годишнината. Подобен експонат няма дори в музея на цепелините в немския град Фридрихсхафен.

Макетът, който е изработен от специален материал, патентован от нас, е с размери 9,58х1м и тежи 207кг. Поради липса на чертежи, при подготовката на конструкцията бяха използвани запазени документални фотоси от времето, когато дирижабълът е бил „паркиран“ край града.

Оригиналът е бил дълъг 227м и това го е направило най-големия, изработван някога по света, коментира директорът на Музея на бойната слава в Ямбол, о.р.подполковник Минчо Начев, който се надява посетителите на музея да видят най-новата придобивка в експозицията за началото на април, когато на територията на някогашните ямболски казарми ще бъдат представени всички 448 експоната, включително и няколкото запазени немски танкове „Панцер“, докарани от отбранителната линия край границата с Турция.

Най-забележителния си полет L59 извършва от 21 до 25 ноември 1917г., когато, излитайки от базата си, преминава над Средиземно море и стига до Хартум, Судан. След 6 800км полет и два пъти прекосяване на Тропика на Рака, дирижабълът каца отново в Ямбол, поставяйки рекорд по продължително летене от 95 часа без прекъсване. Пет месеца по-късно, на 7 април 1918 година, въздушното „чудовище“ е свалено от самолети на Антантата над Средиземно море.